Blogi

Keskiviikko, Maaliskuu 18, 2020, 14:58 | Ei kommentteja »

(Lasten) jooga sopii ihan kaikille

 

"Mun lapsi on liian levoton joogaan"

Olen lyhyen ajan sisällä törmännyt useasti ajatukseen siitä, että tullakseen joogaamaan, lapsen tai aikuisen pitäisi olla tietynlainen. Olen kuullut kommentteja, kuten "Olisipa kiva tulla, mutta mun lapsi on niin levoton, että siitä olisi rauha kaukana" tai "Meidän perhe jos tulisi tunnille, niin ei siitä mitään tulisi".

Mistä tällainen ajatus kumpuaa? Ajatus siitä, että lasten on oltava joogatunnilla rauhassa ja paikallaan tai muuten he ovat jotenkin vääränlaisia joogatunnille. Tähän ajatukseen haluan tällä kirjoituksella antaa vaihtoehtoisia näkökantoja.

Mielikuva  joogasta

On selvää, että ihmisillä liittyy joogaan vahvoja mielikuvia. Näissä mielikuvissa joogassa istutaan ehkä pitkiä aikoja silmät suljettuina meditoimassa tai venytään uskomattoman hankaliin asentoihin.

Näiden mielikuvien varassa on toki helppo sulkea joitain ihmisiä ominaisuuksiensa perusteella joogaharrastuksen ulkopuolelle. Jooga on kuitenkin niin paljon enemmän! 

Lasten jooga poikkeaa monessa suhteessa aikuisten joogasta. Lasten joogassa keskiössä on suoritus- ja kilpailuvapaus. Energiaa tuovat liikkeet vuorottelevat pienten rauhoittumisen hetkien kanssa. Lapsi saa kehoonsa liikettä ja pääsee harjoittelemaan rauhoittumisen taitoja turvallisessa ilmapiirissä.

Ei ole tarkoitus, että lapsi muuttuisi joogan myötä jonkin muunlaiseksi. Joogan perimmäinen tarkoitus on mielestäni ennemminkin huomata ja hyväksyä niin itsensä, toiset kuin ympäröivät asiatkin sellaisina kuin ne ovat ja antaa niiden olla. Hyväksyvä tietoinen läsnäolo.

Lasten joogan elementtejä soisi toki löytyvän myös aikuisten joogatunneilla. Maailmassa on nimittäin paljon erilaisia asioita, joita tehdään nimellä jooga. Eri joogasuuntaukset poikkeavat toisistaan monessa suhteessa kuin yö ja päivä. Useimmilla meistä onkin jokin kosketuspinta joogaan ja sen varassa olemme luoneet mielikuvan siitä.

Jooga sopii ihan kaikille

Lasten jooga sopii ihan kaikille

Kenelle lasten jooga siis oikeastaan sopii?

Otsikkokin sen jo paljastaa: lasten jooga sopii minun mielestäni ihan kaikille lapsille. Jos lapsesi kaipaa erityistä tukea tai epäilet, että isossa ryhmässä toimiminen voi olla hänelle haastavaa, on mahdollista toteuttaa joogaa myös pienryhmässä tai henkilökohtaisena ohjauksena.

Ihmisillä voi olla kokemuksia siitä, että he ovat menneet joogatunnille, joka ei ole sopinut heille, eikä tarkoitukseni ole vähätellä näitä kokemuksia. Nämä kokemukset ovat tosia ja niitä ei voi välttää, kun joogaa on niin moneen lähtöön tarjolla.

Lasten ja perheiden joogatunneilla keskeisin kuitenkin on se, että ihan jokainen voi kokea olevansa hyvä ja tervetullut sinne juuri sellaisena kuin siinä hetkessä on. Kaikkine jumeineen, iloineen, suruineen, levottomuuksineen tai väsymyksineen.

Niin vilkkaat kuin rauhallisetkin lapset voivat saada joogatunnista paljon ja se voi hyödyttää eri lapsia eri tavoin. Vilkaampi lapsi voi löytää joogaharjoituksesta pieniä rauhoittumisen hetkiä. Rauhallinen lapsi voi saada kaipaamaansa liikettä ja energiaa.

Lasten jooga on lasten näköistä

Lasten joogan on oltava myös ennen kaikkea lasten näköistä. Siihen kuuluvat kaikki tunteet, kaikki mielialat, kaikki elämän näköinen ja tuntuinen. Välillä meno on riehakkaampaa ja välillä rauhoitutaan.

Jotta voisi tulla lasten joogaan, tarvitsee vain tulla paikalle - omana ihanana itsenään. Sinun ei siis tarvitse kysyä, millainen lapseni pitäisi olla, jotta hän voisi tulla joogatunnille. Kysy mieluummin, miten joogatunnilla tuetaan sitä, että lapseni voi kokea olevansa hyvä ja riittävä juuri sellaisena kuin hän on.

Jos kiinnostuit ja haluaisit kokeilla lasten tai perhejoogaa, käy katsomassa Joogatähtien kevään 2020 ONLINE-joogatunnit. Juuri sinä ja lapsesi olette lämpimästi tervetulleita tunneille. <3


Palvalun tuottaa Fokus-Visual
Joogatähdet Copyright(c)2019, All Rights Reserved